جهان امروز بسی سریعتر از آنکه بتواند میراث فرهنگی-تاریخی خود را ثبت و حفاظت کند، آن را از دست میدهد. بلاهای طبیعی و فجایع انسانی همچون جنگ، تخریبهای عمدی ایدئولوژیک، توسعۀ ناموزون سیاسی-اقتصادی و بهویژه آزمندیِ انسانِ معاصر و نیز قانونگریزی، بیتوجهی و دردناکتر از همه مرمتهای غیراصولی، بیضابطه و بیهوّیت نیروی پیشرانۀ بولدوزر تخریب و نابودی میراثاند. اگرچه باید با تمام امکانات از روند تخریب میراث رو به زوال پیشگیری و در جهت حفاظت از آن تلاش کنیم، اما نمیتوانیم هر آنچه را داریم حفظ کنیم و همه را نجات دهیم. بهناگزیر مهمترین گزینۀ پیشِ رو، مستندنگاری، مستندسازی و مدیریت دادههای آثار میراثی است پیش از آنکه از میان بروند
در این میان به دلیل سنت دیرین شفاهیِ غالب بر فرهنگ ما، متأسفانه بخش مستندسازی و مدیریت دادهها بیشتر مغفول مانده است. چه بسا پروژههای مهمی که اتفاقا مستندنگاری خوبی هم شدهاند، اما به دلیل نبود مرکز اسناد نظاممند، اطلاعات آنها به مرور زمان از میان رفته است و یا به دلیل عدم دستهبندی و طبقهبندیِ روشمندِ اطلاعات، دستیابی به دادهها در زمان نیاز بسیار دشوار است.
ایدۀ میراثپدیا بهعنوانِ یک بستر برای تبدیل شدن به یک مرکز اسناد دیجیتالِ مشارکتگرا و گسترشپذیر در حوزۀ میراث طبیعی و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس در گسترۀ ایران بزرگ، پروژهای غیردولتی، غیرسیاسی و غیرانتفاعی تعریف شده است که به صورت سرمایۀ جمعی (Crowdfunding) و انبوهسپاری (Crowdsourcing) تلاش دارد با جمعآوری مستندات علمی و تاریخی و مدیریت روشمند و نظاممندِ اطلاعات، برای شناخت و درک بهتر ارزشهای ذاتی میراث فرهنگی و طبیعی و همچنین حفظ و انتقال دانش به نسلهای آینده گامی اساسی بردارد.
پروژۀ میراثپدیا همچنین در نظر دارد با آموزش و اشتراکگذاری تجربیات، بنیانی استوار برای بهبود مستندنگاری، مستندسازی و مدیریت اطلاعات میراث فرهنگی و طبیعی کشور بنا کند.